Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Μέσω του δήμου Καβάλας - Άνοιγμα στη Μ. Θάλασσα



Σεμινάριο χθες και σήμερα στην δημοτική Καπναποθήκη υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της φτώχειας και της περιθωριοποίησης


Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στη δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας το σεμινάριο υπό την αιγίδα του δήμου Καβάλας και του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα τον αγώνα κατά της φτώχειας και της περιθωριοποίησης. 
Με την ολοκλήρωση του έργου «TOGETHER», που κληροδότησε στην πόλη το Κοινωνικό Φαρμακείο-Ιατρείο, οι δεσμοί συνεργασίας του δήμου Καβάλας με το Συμβούλιο της Ευρώπης έγιναν ακόμη πιο ισχυροί, με τον συγκεκριμένο φορέα να προτείνει στον δήμο την παραμονή στο δίκτυο των Περιφερειών της Συνυπευθυνότητας, όπως αυτό δημιουργήθηκε από το έργο «TOGETHER»,  αναλαμβάνοντας τον ρόλο του συντονιστή του δικτύου των συνολικά 200 πόλεων-μελών.


Ο δήμος Καβάλας μοιράζεται αυτόν τον ρόλο με τους δήμους-εταίρους του Braine L’Alleud (Βέλγιο) και της Λισαβόνας (Πορτογαλία), ενώ το Συμβούλιο της Ευρώπης πρότεινε την επέκταση του δικτύου των παραπάνω πόλεων προς την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και την υλοποίηση ενός σεμιναρίου για τις περιοχές εκείνες με τον διακριτικό τίτλο: «Black Sea Territories of co-responsibility. Responding together: engaging citizens in fighting poverty and precariousness» («Μαύρη Θάλασσα και οι περιοχές της συνυπευθυνότητας: Απαντώντας μαζί στην κρίση ενσωματώνοντας τους πολίτες στον αγώνα κατά της φτώχειας και της περιθωριοποίησης»).
Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να παρουσιαστεί η καινοτόμος κοινωνιολογική μέθοδος «SPIRAL METHODOLOGY» που σχεδιάστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και εφαρμόστηκε από κάθε πόλη-μέλος του δικτύου.
Χάρη σε αυτή τη μέθοδο επιτυγχάνεται η διάγνωση των τομέων άμεσης κοινωνικής παρέμβασης σε κάθε πόλη, με στόχο την επίτευξη της πολυπόθητης κοινωνικής συνοχής.
Ο δήμος Καβάλας παρουσιάζει στο σεμινάριο τη δική του εμπειρία και μεθοδολογία «SPIRAL» και ειδικότερα τη «διαδρομή» της τοπικής ομάδας εργασίας μέχρι την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και τον σχεδιασμό των πιλοτικών δράσεων, ενώ θα γίνει παρουσίαση του Κοινωνικού Φαρμακείου-Ιατρείου, όπως και των δράσεων κοινωνικής παρέμβασης που είναι σε άμεση συνάφεια με αυτό, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αλλά και το πρόσφατο έργο «Κοινωνική δομή άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας του δήμου Καβάλας “ΣτηριΖΩ”».
Το σεμινάριο αυτό είναι μια τεχνική συνάντηση, στην οποία παρουσιάζονται οι οικονομικοί δείκτες μέτρησης της φτώχειας και της περιθωριοποίησης.

«Κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, χωρίς ιδιοτέλεια»
Το «παρών» στο σεμινάριο έδωσε ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, και στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε χθες το πρωί, υπογράμμισε ότι σε μια εποχή που καταργούνται τα σύνορα, είναι πιο εύκολο να γίνονται αυτές οι συναντήσεις, καθώς και η ανταλλαγή γνωμών και ιδεών. «Η λέσχη της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να επιτελέσει έναν πολύ σπουδαίο ρόλο στην ανανέωση της γνωριμίας μας, στην επαφή, στην ανταλλαγή εμπειριών και κυρίως πρακτικών. «Το πρόγραμμα “SPIRAL” αποσκοπεί στην ενεργοποίηση των κοινωνικών δυνάμεων και του εθελοντισμού στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών. Η οικονομική κρίση μαστίζει ολοένα και περισσότερες χώρες την Ευρώπη, την άλλοτε κραταιά οικονομικά ήπειρο και είναι τόσο πολλά τα προβλήματα που μόνες τους οι οργανωμένες κοινωνίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις, κυρίως όμως τους εθελοντές, που λειτουργούν χωρίς ιδιοτέλεια».

Σε ρόλο «μεσάζοντα» ο δήμος Καβάλας
Η επιστημονική σύμβουλος του δήμου Καβάλας, Ιώ Χατζηβαρύτη, τοποθετήθηκε κι αυτή με τη σειρά της στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας πως «αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο της Ευρώπης βρίσκεται στην Καβάλα, καθώς έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν με το πρόγραμμα “TOGETHER” που “άφησε” παρακαταθήκη το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο. Αυτή την φορά μας χρησιμοποιούν ως μεσάζοντες για να επικοινωνήσουν με τη Μαύρη Θάλασσα, με την οποία έχουμε παγιώσει συνεργασίες. Δίνουμε τη δική μας εμπειρία στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας και στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίσαμε το θέμα της φτώχειας και της περιθωριοποίησης, ώστε να δούμε στη συνέχεια πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ενταχθούν σε ένα δίκτυο περίπου 200 πόλεων που το υλοποιούν».