Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Στα Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα: Ανεπίσημη έναρξη λειτουργίας του Μεθοριακού Σταθμού Νυμφαίας



Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ανακοινώνει ότι ο Μεθοριακός Σταθμός Νυμφαίας στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 στις 12 το μεσημέρι.
Ο Σταθμός βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κομοτηνής, στο τέλος του Κάθετου Άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία, του Ελληνικού Αυτοκινητόδρομου Α2 «Εγνατία Οδός» και κατασκευάστηκε με ευθύνη της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ AE», ενώ η πρόσβαση γίνεται από την
Ανατολική Έξοδο της Κομοτηνής.
Της λειτουργίας του Σταθμού θα προηγηθεί λιτή, ανεπίσημη τελετή, στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου 2013, στην οποία οι Περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης και Κίρτζαλι Μπίσερ Νικόλωφ, θα απευθύνουν σύντομο χαιρετισμό.
Στην τελετή θα παραστεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, περιορισμένος αριθμός προσκεκλημένων από την τοπική πολιτική, αυτοδιοικητική και θεσμική κοινωνία καθώς και από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ». Τα επίσημα εγκαίνια του Σταθμού θα πραγματοποιηθούν παρουσία της πολιτικής ή πολιτειακής Ηγεσίας των δύο χωρών σε χρόνο που θα καθοριστεί μελλοντικά διά της διπλωματικής οδού.
Σύμφωνα με απόφαση των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών από τον σταθμό επιτρέπεται να διέρχονται, επί του παρόντος, μόνον επιβατικά οχήματα και minibus μέχρι 9 θέσεων, καθώς και φορτηγά μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνους.
Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι είναι: Κομοτηνή - Διασταύρωση Κικιδίου - Ανάχωμα - Διασταύρωση Καρυδιάς - Διασταύρωση Τυχηρού. Στη διαδρομή έχει τοποθετηθεί επαρκής σήμανση.
Για την διέλευση από το μεθοριακό σταθμό απαιτείται επίδειξη Αστυνομικής Ταυτότητας Νέου Τύπου σε καλή κατάσταση (όχι φθαρμένη) ή διαβατήριο σε ισχύ. Οι διερχόμενοι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν σχολαστικά τη σήμανση και τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Ενδεικτικές αποστάσεις και χρόνοι από Κομοτηνή μέσω νέου Μεθοριακού Σταθμού:
             Κίρτζαλι 78 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 10 λεπτά.
             Χάσκοβο 124 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 50 λεπτά.
             Ντιμίτροβγκραντ 140 χιλιόμετρα, 2 ώρες
             Στάρα Ζαγόρα 183 χιλιόμετρα, 2 ώρες και 30 λεπτά
             Φιλιππούπολη(μέσω Μινεράρλι Μπάνι) 185 χιλιόμετρα, 2 ώρες και 40 λεπτά.
             Σλίβεν 250 χιλιόμετρα, 3 ώρες και 15 λεπτά.
             Γιάμπολ 267 χιλιόμετρα, 3 ώρες και 30 λεπτά.
             Σόφια 322 χιλιόμετρα, 4 ώρες.
             Μπουργκάζ (μέσω Στάρα Ζαγόρα) 345 χιλιόμετρα, 4 ώρες
             Ρούσε (γέφυρα Δούναβη) 405 χιλιόμετρα, 5 ώρες και 30 λεπτά.
             Βουκουρέστι ( Ρουμανία) 465 χιλιόμετρα, 6 ώρες και 30 λεπτά.