Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Mε μπουνάτσες και μποφόρια!

Γράφει ο Βασίλης Ανδρoνίδης


Οι γραφολογίες μπαίνουν στο 4ο  χρόνο της ύπαρξής τους. Εκφράζουμε τις ευχές μας για μια καλή δημοσιογραφική χρονιά. Το «Χ» και ιδιαίτερα η στήλη μας,  θα είναι πάντα στο πλευρό της αλήθειας, θα αναλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας και θα ελέγχει όπως πάντα την εξουσία.

Πολύς λόγος για την περίφημη προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν μπορεί να φυσάει
πολλά μποφόρ και να έχει συγχρόνως και μπουνάτσα. Δεν υπάρχει δηλ. στη συντακτική έκφραση του ορθού ελληνικού λόγου «βασικά έχω τρία παιδιά» ή «βασικά είμαι έγκυος».

Μετά τη σαλάτα δηλώσεων για πλειστηριασμούς δόθηκε η εντύπωση στον κόσμο ότι οι Τράπεζες άφησαν τη σκληρή τους απαίτηση και χρησιμοποιούν το «Άγιο Δισκοπότηρο» της κοινωνικής ευαισθησίας, για να βοηθήσουν τους δανειολήπτες. Αυτοί  δηλ. που σε άλλους καιρούς και με άλλα οικονομικά δεδομένα αποφάσισαν να αγοράσουν το δικό τους «κεραμίδι» και να μην είναι περιφερόμενοι νομάδες από ενοίκιο σε ενοίκιο.

Μετά λοιπόν τις διαπιστώσεις από την πλευρά των πολιτικών, έπεσε βαρύ και χοντρό υποκριτικό δάκρυ, για τους δυστυχείς δανειολήπτες. Κανείς δεν βρέθηκε να σηκώσει το κεφάλι και να σταθεί ακριβώς απέναντι από τα «τρία μούτρα» τής τρόικα και να προτείνει μια ριζοσπαστική λύση-ανακούφιση. Γιατί διαπιστώσεις κάνουν όλοι. Από το διάτρητο νόμο «Κατσέλη», που ουσιαστικά προασπίζει τραπεζικά συμφέροντα, μέχρι τις αοριστίες του τύπου «θα προασπίσουμε την πρώτη κατοικία των οικονομικά αδυνάτων» δεν υπάρχει και καμία σημαντική, ούτε ουσιαστική λύση του μεγάλου αυτού κοινωνικού προβλήματος.

Η Κυβέρνηση γνωρίζει από τον «οριζόντιο» τρόπο δράσης, όταν πρόκειται για περικοπές μισθών και συντάξεων, αγνοεί την τακτική αυτή, όταν γίνεται λόγος για οριζόντιο «κούρεμα» των πάσης φύσεως δανείων στο ύψος των περικοπών, που υπέστησαν τα εισοδήματα των πολιτών, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Οι όρκοι πίστεως των εταίρων της συγκυβέρνησης προς το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρώς επαναλαμβανόμενοι. Αλλά και οι συνεχείς αόριστες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών Σαμαρά-Βενιζέλου παραπέμπουν όχι σε μια απόφαση, που θα δώσει κάποιες ανάσες στην κοινωνία. Προέχουν κατά την άποψη των συγκυβερνώντων τα συμφέροντα των τραπεζιτών, οι οποίοι εξασφάλισαν επαρκή ρευστότητα μέσα από ανακεφαλαιοποιήσεις δηλ. λεφτά των φορολογουμένων πολιτών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, που συνεισέφεραν τον οβολό τους γι΄ αυτό το σκοπό!!! οι περίφημες τραπεζικές ρυθμίσεις μπορεί να μειώνουν [όσο μπορεί  να μειώνουν] τη μηνιαία δόση των δανείων, αυξάνουν όμως την επιβάρυνση των τόκων και μεταθέτουν τη δανειακή αποπληρωμή στις επόμενες γενεές. 

Αλλά ας πάρουμε ένα χρηστικό παράδειγμα, για να κατανοήσουμε ότι αν δεν γίνει οριζόντιο κούρεμα των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών σε ποσοστό μειώσεων των εισοδημάτων, η κατάσταση αυτή θα ανακυκλώνεται τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, δημιουργώντας καταστάσεις, που ευχόμαστε να μην ξεπεράσουν κάποιες ορατές αλλά και επικίνδυνες «κόκκινες γραμμές». Αν προσπαθήσουμε λοιπόν να καθορίσουμε τις επιβαρύνσεις ενός μέσου δανειολήπτη θα διαπιστώσουμε ότι κάθε άλλο παρά γίνεται ελάφρυνση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Τώρα πώς γίνεται να υπάρξει «προστασία των οικονομικά αδυνάτων» χωρίς μείωση του δανειακού μεγέθους, θα πρέπει να μας το εξηγήσουν οι κύριοι και οι τυχάσπαρτες κομψές κυρίες  θαμώνες των ανούσιων τηλεοπτικών αντεγκλήσεων.   Οι επιβαρύνεις λοιπόν των δανειοληπτών συνίστανται στα εξής:

1. Επιβολή επιπλέον τόκων λόγω επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

2.  Μέρος των φόρων των πολιτών [άρα και των δανειοληπτών] πηγαίνει στην ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών [αισίως το ποσό έφτασε τα 50 δις €!!!].

3.  Φόρος επί των δόσεων αφού το ποσό της αποπληρωμής δανείων φορολογείται σαν πραγματικό εισόδημα και όχι ως δαπάνη, που εκπίπτει από τη φορολογία.

4.  Κατάργηση του αφορολόγητου των τόκων στεγαστικού δανείου αγοράς πρώτης κατοικίας.

Αν όλα τα προηγούμενα συνιστούν «ελάφρυνση» των δανειοληπτών, τότε θα πρέπει άμεσα να ακυρώσουμε και να μεταφέρουμε στην τελείως αντίθετη έννοιά τους τη σημασία των λέξεων «ανακούφιση» και «προστασία»!!!