Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ: Σπίτια… υπάρχουν για όλα τα βαλάντια

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Καβάλας Γιάννης Πουρσαϊτίδης αποκαλύπτει στο «Χ» τα μυστικά μιας πετυχημένη αναζήτησης στέγης σε συμφέρουσα τιμή


Από την επομένη της ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ξεκίνησε η αναζήτηση μιας καλής φοιτητικής στέγης από σπουδαστές και γονείς, και ήδη οι μεσίτες της Καβάλας βρίσκονται κυριολεκτικά στο πόδι προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Όπως εξήγησε, μιλώντας στο “X”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Καβάλας Γιάννης Πουρσαϊτίδης, πολλοί είναι οι γονείς που απευθύνθηκαν  από την πρώτη κιόλας σε συναδέλφους του, επιθυμώντας να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες και καλύτερες επιλογές για στέγαση, ενώ από τις 11 Σεπτεμβρίου (οπότε και θα ξεκινήσουν οι εγγραφές) ο αριθμός των ενδιαφερομένων θ’  αυξηθεί  σημαντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πουρσαϊτίδη, «η Καβάλα αυτή τη στιγμή διαθέτει πολύ καλά σπίτια για την φιλοξενία των φοιτητών, σε όλες τις τιμές. Οι περισσότεροι εξ αυτών προτιμούν να βρουν σπίτι στο κέντρο της πόλης, ωστόσο δεν λείπουν και οι οικογένειες που επέλεξαν σπίτια σε άλλες περιοχές όπως αυτή κοντά στο ΤΕΙ Καβάλας. Το βασικότερο κριτήριο, πάντως, για την εύρεση ενός σπιτιού παραμένει η τιμή ενοικίασης. Θα πρέπει, άλλωστε, να ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότεροι φοιτητές έρχονται για να διαβάσουν, να τελειώσουν μέσα σε 4 χρόνια, να πάρουν το πτυχίο τους και να φύγουν, και όχι για να κάνουν φοιτητική ζωή, μιας και τα οικονομικά τους είναι περιορισμένα».

Σχετικά με τις τιμές των διαμερισμάτων αλλά και την κατασκευή του, ο κ. Πουρσαϊτίδης παρατήρησε ότι «όλα τα σπίτια βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ και οι ιδιοκτήτες τους τα συντηρούν τακτικά. Ελάχιστα είναι τα παλιά σπίτια που δεν έχουν ανακαινιστεί, και τα οποία φυσικά και δεν προτιμάει ο κόσμος, όσο φτηνά και αν είναι. Όσον αφορά τις τιμές, αυτή την στιγμή τα επιπλωμένα studio ξεκινάνε από τα 150-160 €, ενώ από εκεί και πέρα οι γκαρσονιέρες κυμαίνονται από 200 ως και 250 €. Δεν λείπουν βέβαια, και οι περιπτώσεις σπιτιών οι τιμές των οποίων έχουν αγγίξει ακόμα και τα 300 με 350 €, αλλά αυτές είναι πολύ λίγες».

Με τόσους πολλούς φοιτητές να αναζητούν σπίτι στην Καβάλα, ο ρόλος του μεσίτη αποκτά πλέον ιδιαίτερη σημασία. Όπως αναφέρει ο κ. Πουρσαϊτίδης, «δεν παρατηρείται, πλέον, το φαινόμενο της αναζήτησης ενοικιαστηρίων στους στύλους της ΔΕΗ ή στις στάσεις των λεωφορείων. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών αναζητούν σπίτι μέσω ενός οργανωμένου μεσιτικού γραφείου, στο οποίο θα καταβάλλουν το μισό ενοίκιο ως νόμιμη αμοιβή και από το οποίο θα εξυπηρετηθούν σε ελάχιστο χρόνο. Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο μεσίτης είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει την ιστορία του σπιτιού και να δώσει μια πλήρη και αναλυτική πληροφόρηση ώστε να είναι εξασφαλισμένος και ο ενοικιαστής ότι αυτά που ακούει είναι τα πραγματικά στοιχεία ενός σπιτιού. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού που θα αναζητήσει ενοικιαστή χωρίς την μεσολάβηση μεσίτη αποκρύπτει συχνά ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σπίτι του».

 

Τέλος, μετά από σχετικό ερώτημα του “X” ο κ. Πουρσαϊτίδης επεσήμανε ότι “φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο το φαινόμενο της αναζήτησης στέγης για συγκατοίκηση. Δεν υπάρχουν, όμως, φοιτητές που ψάχνουν στα τυφλά για κάποιον συγκάτοικο. Όλες αυτές οι περιπτώσεις αφορούν άτομα που γνωρίζονται μεταξύ τους, καθώς δεν διακινδυνεύουν συγκατοίκηση με κάποιον άγνωστο.”