Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ενημέρωση για τις ακατάλληλες δεξαμενές


Το περιστατικό του Σαββάτου κινητοποιεί τον δήμο Καβάλας – Έγιναν όλοι οι έλεγχοι στους κρουνούς, τονίζει ο Κ. Σιμιτσής

 

Από τη φωτιά του Σαββάτου στο Βύρωνα, τρεις οικογένειες ουσιαστικά έχασαν όλη τους την περιουσία και σίγουρα ευθύνες υπάρχουν τόσο ατομικές όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες που εμπλέκονται για την ασφάλεια των πολιτών.

Στο συμβάν έσπευσαν αρχικά δύο οχήματα που έριξαν 6,5 κυβικά νερό, όμως η έκταση της πυρκαγιάς ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη κι απαιτούνταν επιπλέον νερό, που για αρκετή ώρα δεν υπήρχε. Μάλιστα, μέσα σε όλα αυτά, υπήρξε και η ατυχία με το πυροσβεστικό όχημα 10 κυβικών που ξεκίνησε από το δάσος του Αμυγδαλεώνα για τον Βύρωνα, αλλά ακινητοποιήθηκε εξαιτίας της βλάβης από βραχυκύκλωμα στην μπαταρία δύο χιλιόμετρα μετά τον Αμυγδαλεώνα.

 

 

Για το συμβάν αυτό, μίλησαν τόσο ο δήμαρχος Καβάλας, Κ. Σιμιτσής όσο και ο διοικητής της Π.Υ. Καβάλας, Σεραφείμ Αθανασίου.

Ο Κ. Σιμιτσής ανέφερε από την πλευρά του ότι «μας απασχολεί πάρα πολύ το θέμα με τις πυρκαγιές και θα ξεκινήσουμε επικοινωνιακή εκστρατεία για την κακή συντήρηση ή για παράνομες εγκαταστάσεις, όπως η δεξαμενή πετρελαίου, η οποία εξερράγη και έλουσε τα σπίτια. Προχθές, οι πυροσβέστες προσπάθησαν να σώσουν όλη τη γειτονιά, που λίγο έλειψε να πάρει μπουρλότο. Εμείς θα ετοιμάσουμε ένα τέτοιο φυλλάδιο και θα το μοιράσουμε γρήγορα, αφού υπήρξαν και πέρυσι τραγικά περιστατικά με θύματα παιδιά και πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τον χειμώνα».

Αναφορικά με το πρόβλημα που εμφανίστηκε με τους κρουνούς, ο κ. Σιμιτσής ανέφερε ότι αυτοί ανήκουν στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑ Καβάλας και συχνά γίνονται έλεγχοι από την Πυροσβεστική. Ο τελευταίος έλεγχος έγινε πριν από δύο μήνες, έγιναν οι παρατηρήσεις και σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για τον κρουνό που υπάρχει επί των οδών Θράκης και Αλκινόου, όμως το νερό όση πίεση και να είχε δεν έφτανε ως το σημείο της φωτιάς, με τον κ. Σιμιτσή να τονίζει ότι τα οχήματα έπρεπε να γεμίζουν από κει τις δεξαμενές τους και να επιχειρήσουν στη συνέχεια.

Όσο για τον κρουνό μπροστά στον Πλάτανο, ανήκει στο νέο δίκτυο της περιοχής και ακόμη δεν έχει παραδοθεί, κάτι που γνώριζε η Πυροσβεστική με τη σχετική αλληλογραφία, με τον κ. Σιμιτσή να τονίζει ότι η λειτουργία όλων των κρουνών είναι αυταπόδεικτη.

 

 

 

Αθανασίου: «Η πλαστική δεξαμενή μεγάλωσε την έκταση της φωτιάς»


Την άποψη ότι υπήρξαν ορισμένες αρνητικές συγκυρίες, αλλά και ανθρώπινη αμέλεια λόγω των αυτοσχέδιων κατασκευών που υπήρχαν αποθηκευμένα εύφλεκτα υλικά εξέφρασε ο, Σεραφείμ Αθανασίου, μιλώντας στο «Χ», ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι τρία από τα έξι συνολικά οχήματα επιχειρούν από την Τρίτη στη φωτιά στο Κρανοχώρι. Ωστόσο, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας απέφυγε να αποδώσει ευθύνες σε υπηρεσίες ή παράγοντες για το θέμα που δημιουργήθηκε με τους κρουνούς.

 

«Αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά επί της οδού Καποδιστρίου και Θράκης, δύο οχήματα έσπευσαν για την κατάσβεση. Επειδή είναι σε εξέλιξη από την Τρίτη η φωτιά στο Κρανοχώρι, τρία οχήματα παραμένουν εκεί. Τα οχήματα συνολικά είναι έξι. Το ένα βρισκόταν στο ύψος του Αμυγδαλεώνα, που κάνει περιπολίες. Κι αυτό κινήθηκε προς το συμβάν, όμως ακινητοποιήθηκε από βραχυκύκλωμα στην μπαταρία. Δύο 10τονα οχήματα ήρθαν από Χρυσούπολη και Ελευθερούπολη. Ωστόσο, στον πρώτο όροφο ενός από τα σπίτια που εκδηλώθηκε η φωτιά, υπήρχε αυτοσχέδια κατασκευή με φιάλη υγραερίου και πετρογκάζ, καθώς και δεξαμενή πετρελαίου, πλαστική, ενός κυβικού. Η φωτιά ξεκίνησε από το πετρογκάζ, η πλαστική δεξαμενή έλιωσε και το πετρέλαιο που χύθηκε δημιούργησε μια μπάλα φωτιάς, με ταυτόχρονη επέκταση στις στέγες. Με μια τέτοια εξέλιξη, τα σπίτια ήταν καταδικασμένα. Θα σας έλεγα ότι τέτοιες αυτοσχέδιες κατασκευές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι συμπολίτες μας. Τα οχήματα είχαν συνολικά 6,5 κυβικά μέτρα νερό, όμως απαιτούνταν τρεις αυλοί, ώστε να επιχειρούν μπρος, πίσω και μέσα. Πήραμε νερό από το υδροστόμιο, όμως η πίεση δεν ανταποκρινόταν. Για να το εξηγήσω απλοϊκά, ενώ χρειαζόμασταν δύο κυβικά νερό, παίρναμε μόνο το ένα. Αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε και λύθηκε με την έλευση των άλλων οχημάτων».

Για τις φήμες ότι δε λειτουργούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί, κάτι που είναι εν γνώσει της υπηρεσίας, ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι οι κρουνοί λειτουργούν κανονικά, όχι όμως με την απαιτούμενη πίεση.

 

 

Όσο για το αν υπάρχουν ευθύνες στη ΔΕΥΑΚ για το ότι η πίεση στους κρουνούς δεν είναι αρκετή, ο κ. Αθανασίου απάντησε ότι «η πίεση δεν μπορεί να είναι ίδια στην παραλιακή με την αντίστοιχη στη συνοικία π.χ. του Πρ. Ηλία. Αν χρειαζόμαστε πίεση 10 ατμοσφαιρών, δε γνωρίζω αυτό τι συνέπειες μπορεί να έχει συνολικά στο δίκτυο και στις οικιακές εγκαταστάσεις», ενώ χαρακτήρισε δεδομένη την αναφορά προς τον δήμο για τις απαιτήσεις που υπάρχουν, ώστε η Υπηρεσία να κάνει όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά της.

Για τη φωτιά του Σαββάτου στο Βύρωνα η Π.Υ. θα συνεχίσει τις έρευνές της.