Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ασθενής γρονθοκόπησε ιατρό!


Τίθεται ζήτημα ασφαλείας του ιατρικού προσωπικού

 


Μάρτυρες ενός πρωτοφανούς περιστατικού έγιναν, χτες το πρωί, όσοι βρέθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Συγκεκριμένα, ένας άγνωστος επιτέθηκε εναντίον του ειδικευόμενου γιατρού Φώτη Καζαντζίδη και τον γρονθοκόπησε, με αποτέλεσμα ο γιατρός να υποστεί ελαφριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Το «X» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφώντα Κροκίδη, ο οποίος εμφανώς ταραγμένος σχολίασε ότι «είναι ένα πολύ λυπηρό φαινόμενο, που όμοιό του δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στην ζωή μας. Μέχρι τώρα, βέβαια, υπήρξαν αρκετά περιστατικά λεκτικής βίας, τόσο εις βάρος γιατρών όσο και νοσηλευτών, αλλά ποτέ ως τώρα δεν είχαμε γίνει μάρτυρες τόσο σφοδρής χειροδικίας στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Είναι φυσιολογικό και κατανοητό, όταν ένας άνθρωπος περιμένει για να νοσηλευτεί, να υποψιάζεται ότι οι γιατροί καθυστερούν να τον εξυπηρετήσουν. Ωστόσο τέτοιου είδους περιστατικά είναι κάτι παραπάνω καταδικαστέα».

Σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, ο κ. Κροκίδης τόνισε ότι «ενώ ο κ. Καζαντζίδης –ένας νεαρός και αξιόλογος ιατρός- εκτελούσε τα προβλεπόμενα καθήκοντά του στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και έβγαζε τα ράμματα από έναν ασθενή, ένας άγνωστος άνδρας εισήλθε δια της βίας και ζήτησε επιτακτικά να του συστήσουν έναν ορθοπεδικό. Ο κ. Καζαντζίδης ζήτησε πολύ ευγενικά από τον άγνωστο να εξέλθει από τα εξωτερικά ιατρεία και έκλεισε την πόρτα. Εκείνη την στιγμή ο άγνωστος μπήκε ξανά μέσα και γρονθοκόπησε τον γιατρό, ο οποίος πάντως δεν υπέβαλε μήνυση».

Σχετικά με την ασφάλεια του νοσοκομείου, ο κ. Κροκίδης επεσήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να κάθονται οι άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας security έξω από τα Εξωτερικά Ιατρεία. Ωστόσο, μετά από αυτό το περιστατικό, θα πρέπει και η διοίκηση του νοσοκομείου αλλά κυρίως το Υπουργείο Υγείας –από το οποίο και προέρχονται τα χρήματα για την πληρωμή της εταιρείας security- να λάβουν τα μέτρα τους, γιατί σύντομα προβλέπεται να γίνουμε μάρτυρες και άλλων αντίστοιχων φαινομένων –όπως έχουν ήδη συμβεί και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας».

Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε και ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Χρήστος Κοπατσάρης, ο οποίος τόνισε ότι «θα διαταχθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθούν τα αίτια του θλιβερού αυτού συμβάντος. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολο να ζητηθούν επιπλέον χρήματα για τη φύλαξη του νοσοκομείου. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε αναδιάταξη του υπάρχοντος προσωπικού που στελεχώνει την υπηρεσία ασφαλείας του νοσοκομείου, και αν διαπιστωθεί ότι ούτε αυτό το μέτρο αποδίδει θα προχωρήσουμε και στην εξέταση και άλλων ενεργειών.”

Σχετικά με το παραπάνω  περιστατικό ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας εξέδωσε και δελτίο τύπου, με το οποίο καταδικάζεται η επίθεση σε βάρος του Φώτη Καζαντζίδη. Το δελτίο τύπου αναφέρει τα εξής:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας καταδικάζει την άνανδρη και βίαιη επίθεση στο συνάδελφο Φώτη Καζαντζίδη, ειδικευόμενο ιατρό της Β΄Χειρουργικής Κλινικής του Γ.Ν.Καβάλας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 3/9/2013 στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Γ.Ν.Καβάλας.

Η λεκτική βία που είναι διαχρονικά καθημερινό φαινόμενο στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) συμπληρώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από βίαια σωματικά επεισόδια  κατά των λειτουργών της Υγείας(γιατροί,νοσηλευτές/τριες κ.ο.κ.)

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας

Α) Θα συμπαρασταθεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο στο συνάδελφο Καζαντζίδη Φώτη

Β) Καλεί τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, 4η ΥΠΕ, Διοίκηση Γ.Ν.Καβάλας) να λάβουν όλα  εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου οι λειτουργοί της Υγείας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Γ)  Καλεί την Τοπική Κοινωνία της Καβάλας να καταδικάσει παρόμοια φαινόμενα βιαιοπραγίας στους χώρους Υπηρεσιών Υγείας(Δημόσιους και Ιδιωτικούς), να απομονώσει έκνομες συμπεριφορές και να προστατέψει με κάθε τρόπο τη ζωή και την ακεραιότητα κάθε εργαζόμενου στον Τομέα Υγείας.