Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος Energean Oil & Gas: Σε καλό δρόμο οι γεωτρήσεις στην Θάσο



Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα του Πρίνου, όπως ανέφερε μιλώντας στο “Χ” ο πρόεδρος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, ο οποίος επεσήμανε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη υποστηρικτική γεώτρηση για την άντληση νερού και ότι σύντομα θα αρχίσει και η δεύτερη γεώτρηση που θα αυξήσει κατά 500 βαρέλια την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου. Ο κ. Ρήγας τόνισε,
μεταξύ άλλων, ότι όλα βαίνουν καλώς όσον αφορά το κοίτασμα του Πρίνου και τις εξοφλήσεις των εργολάβων, όχι όμως και με την υπόθεση της απεμπλοκής της εταιρείας από τα ΕΛΠΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, “η πρώτη γεώτρηση, ονόματι BP23, έγινε με σκοπό την άντληση νερού ώστε να ασκηθούν πιέσεις στα σημεία που έχουν εντοπιστεί τα παραγωγικά πηγάδια. Εκτιμούμε ότι από την Κυριακή ή το αργότερο την Δευτέρα (Σ.Σ. σήμερα) θα ξεκινήσουμε να αντλούμε νερό, ούτως ώστε να προχωρήσουμε σύντομα με την δεύτερη γεώτρηση, η οποία θα είναι παραγωγής. Με την δεύτερη αυτή γεώτρηση ευελπιστούμε ότι η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 35%, δηλ. τουλάχιστον 500 βαρέλια την ημέρα. Για να γίνει αυτό, όμως, χρειάζεται κάποιος χρόνος”.
Η ίδια αισιοδοξία αυτή, πάντως, δεν υπάρχει και για το Πεδίο “E”, καθώς η συμφωνία της Ενεργειακής Αιγαίου με την BP Γαλλίας έχει “σκαλώσει”, στα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια), τα οποία σύμφωνα με την σύμβαση του 1999 είναι ο μοναδικός αγοραστής του πετρελαίου που αντλείται από το κοίτασμα της Καβάλας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρήγας “Για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την BP θα πρέπει ή να συναινέσουν τα ΕΛΠΕ. Αυτό που ζητούμε εμείς είναι να απεμπλακεί η Ενεργειακή Αιγαίου από τον νόμο περί πώλησης του πετρελαίου στα ΕΛΠΕ. Αν τα Ελληνικά Πετρέλαια διέθεταν πιστοποίηση τύπου Α δεν θα υπήρχε πρόβλημα για να χρηματοδοτηθούμε, μέσω αυτών, γεγονός που θα βελτίωνε τη ρευστότητα. Τέτοια πιστοποίηση, όμως, δεν διαθέτουν. Κατά συνέπεια είναι ανάγκη να απαλειφθεί ο προαναφερθείς όρος, γιατί μας δένει τα χέρια. Το αν θα γίνει αυτό εξαρτάται από το ΥΠΕΚΑ”
Ερωτώμενος για το αν εξοφλούνται κανονικά οι εργολάβοι που έχουν απασχοληθεί από την Kavala Oil (με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων περί του αντιθέτου), ο κ. Ρήγας ξεκαθάρισε ότι “δεν υπάρχει καμία συμφωνία της Kavala Oil με κάποιον εργολάβο που να μην τηρείται. Οι εργολάβοι έχουν έρθει σε συνεννόηση με την Ενεργειακή Αιγαίου και οι οφειλές καταβάλλονται κανονικά. Όποιος λέει τέτοια ψεύδη προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Kavala Oil.”
Τέλος, σχετικά με την πρόσφατα υποβληθείσα κοινή πρόταση με την Grekoil για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, ο κ. Ρήγας εξέφρασε για μια ακόμα φορά την πεποίθηση ότι η πρόταση αυτή θα γίνει  αποδεκτή από το ΥΠΕΚΑ, τονίζοντας μάλιστα ότι “Πριν από μια εβδομάδα ο υπουργός ΠΕΚΑ ανακοίνωσε, στο MEGA CHANNEL, ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, και δείχνει ότι το υπουργείο θέλει να τελειώσει άμεσα με το θέμα.”