Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Πωλήσεις καυσόξυλων: Μείωση λόγω ανέχειας


«Αρρυθμίες» λόγω πώλησης με το κυβικό και όχι με τον τόνο

 

 

Όταν, τον περασμένο Οκτώβριο, επεβλήθη η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, πολλοί ήταν οι καταναλωτές που κυριολεκτικά “επέστρεψαν στο παρελθόν”, καθώς έσπευσαν να προμηθευτούν καυσόξυλα και ξυλόσομπες για να ζεσταθούν. Φέτος, ωστόσο, τόσο η παρατεταμένη οικονομική ανέχειας όσο και η δυσκολία στην χρήση τους έχουν σαν αποτέλεσμα την μειωμένη κίνηση στην αγορά των καυσόξυλων, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους δεν διαφέρουν αισθητά σε σχέση με πέρσι.

 

Όπως παρατηρούν επαγγελματίες του χώρου, την προηγούμενη χρονιά το μόνο που ενδιέφερε τους καταναλωτές ήταν να προμηθευτούν ένα εναλλακτικό μέσο θέρμανσης, αγνοώντας την χρήση του ξύλου. Αυτή η άγνοια είχε, μεν, σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτηση για καυσόξυλα, όμως φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά μιας και οι καταναλωτές, έχοντας διαπιστώσει από πρώτο χέρι την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες που προκύπτουν από την διαχείριση των καυσόξυλων και της ξυλόσομπας, οπότε φαίνεται ότι έχουν στραφεί και πάλι στο πετρέλαιο, ένα καύσιμο σαφώς πιο εύχρηστο. Η εικόνα αυτή, βέβαια, δεν ισχύει τόσο για τα χωριά όπου οι κάτοικοι των οποίων είναι συνηθισμένοι στην χρήση καυσόξυλων για την θέρμανσή τους, αλλά κύρια της πόλης, όπου άλλο είναι η καύση μικρής ποσότητας για το τζάκι για την θαλπωρή και άλλο η θέρμανση ενός ολόκληρου σπιτιού..

 

Πωλούνται ξύλα με το κυβικό μέτρο

Όσον αφορά τις τιμές, αλλά και την νέα αγορανομική διάταξη σύμφωνα η οποία προβλέπει την πώληση καυσόξυλων με το κυβικό μέτρο και όχι με τον τόνο (όπως ίσχυε μέχρι πέρσι), οι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι μπορεί η αντιστοιχία αυτή να δίνει την εικόνα ότι οι τιμές έχουν μεταβληθεί αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο οι τιμές των ξύλων κυμαίνονται από 57 ως και 62 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Σε σχέση με την πώληση με το κυβικό μέτρο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μόνη διαφορά έγκειται στην ευκολία της προμήθειας και της παράδοσης των ξύλων, καθώς σύμφωνα με αυτούς είναι πιο εύκολο να παραδώσει κάποιος μια καρότσα χωρητικότητας 3 (παραδείγματος χάριν) κυβικών μέτρων παρά να ζυγίζει τα ξύλα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και καταναλωτές οι οποίοι επιμένουν, όντες συνηθισμένοι, να ζητούν την επιτόπια ζύγιση των καυσόξυλων, με το Υπουργείο Ανάπτυξης να μελετάει την επιβολή προστίμων τόσο στον έμπορο όσο και στον καταναλωτή σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της σχετικής διάταξης.

Το παρεμπόριο ξύλων καλά κρατεί

Την ίδια στιγμή το παρεμπόριο ξύλων, κυρίως από την Βουλγαρία, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς οι καταγγελίες για παράνομη μεταφορά καυσόξυλων και απόθεσή τους σε μάντρες σε διάφορα μέρη του νομού καθημερινά πληθαίνουν. Οι παρέμποροι, μάλιστα, επιλέγουν τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες για την μεταφορά των ξύλων, μιας και τότε σταματάνε οι έλεγχοι. Η τελευταία “μόδα” στον χώρο επιτάσσει τα καυσόξυλα να φτάνουν στη χώρα με παραστατικά τα οποία έχουν κοπεί είτε σε άτυπους μεσάζοντες είτε σε ανυποψίαστους πολίτες που απλώς έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν κάποια αγορά ξύλων από τη Βουλγαρία.

Οι επαγγελματίες του χώρου επισημαίνουν ότι, πέρα από την εντατικοποίηση των ελέγχων, οι καταναλωτές οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την αγορά καυσόξυλων, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να ξεχωρίσει κάποιος το ελληνικό από το βουλγαρικό ξύλο (το οποίο, πολλές φορές, διατίθεται και ως ελληνικό). Κοινή παραδοχή, ωστόσο, είναι ότι το ντόπιο ξύλο είναι καλύτερο από το εισαγόμενο, καθότι πιο ξερό και πιο αποδοτικό κατά την καύση του.