Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ ΓΡΑΝΑΣ: Απορρίφθηκαν όλες οι αιτήσεις για μεταλλευτικές έρευνες στην Π.Ε. Καβάλας

Ο φορέας που θα δώσει την τελική έγκριση για κάθε μια αίτηση είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη

 

Συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία  η δημοσιοποίηση, την περασμένη Δευτέρα, της έρευνας του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ Λάζαρου Βασιλειάδη σχετικά με τις άδειες που έχουν κατατεθεί από διάφορες εταιρείες για την διεξαγωγή μεταλλευτικών ερευνών σε περιοχές του δήμου Παγγαίου και της Θάσου. Ο ένας μετά τον άλλον, οι δήμαρχοι της Π.Ε. Καβάλας εκφράζουν, σε τοπικά ΜΜΕ, την ανησυχία τους για τις αποκαλύψεις Βασιλειάδη και την ελπίδα ότι δεν θα προχωρήσουν περαιτέρω οι αιτήσεις αυτές, την ώρα που ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ –σε επικοινωνία του με το “X”- επεσήμανε ότι ουδείς θα ρωτήσει τους δήμους, οι οποίοι και πρέπει να ενημερωθούν άμεσα για το θέμα.

Όπως αποκάλυψε, την Δευτέρα, ο κ. Βασιλειάδης στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ένας από τους φορείς που θα γνωμοδοτήσουν και θα αποφασίσουν για την έγκριση μιας αίτησης για διεξαγωγή μεταλλευτικών ερευνών είναι και η διοίκηση της ΠΕ Καβάλας (με τις εφορείες αρχαιοτήτων και το Δασαρχείο να έχουν, επίσης, λόγο στην διαδικασία της έγκρισης). Ερωτώμενος, πάντως, για το θέμα αυτό από το “X” ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς τόνισε ότι ως τώρα όλες οι αιτήσεις που έχουν εξεταστεί κρίθηκαν απορριπτέες.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Γρανάς τόνισε ότι «ο φορέας που θα δώσει την τελική έγκριση για μια αίτηση είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Εμείς, ως ΠΕ Καβάλας, έχουμε καθαρά γνωμοδοτικό ρόλο. Στην περίπτωση που κατατεθεί μια αίτηση που θα πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να εισηγηθούμε θετικά. Μέχρι τώρα, όμως, όλες οι αιτήσεις που έχουν εξεταστεί κρίθηκαν απορριπτέες».

Σε ερώτηση του «X» για τους λόγους για τους οποίους έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις που εξετάστηκαν μέχρι σήμερα, ο κ. Γρανάς υπογράμμισε ότι «όλες οι αιτήσεις αφορούν έρευνα σε εκτάσεις που έχουν κριθεί ως περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να γνωμοδοτήσουμε θετικά. Να σκεφτείτε, δε, ότι η χάραξη του νέου, υπό κατασκευή δρόμου που θα συνδέει την Ελευθερούπολη με τις Σέρρες έχει αλλάξει διότι η παλαιά χάραξη περνούσε από τις προαναφερθείσες περιοχές. Σύμφωνα με την νέα χάραξη ο δρόμος αυτός θα περνάει από τα Τενάγη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι όταν ένας υπό κατασκευή δρόμος αλλάζει κατεύθυνση λόγω αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν μπορούμε να δώσουμε άδεια για μεταλλευτικές έρευνες».  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισε και ο κ. Γρανάς «το σίριαλ των αδειών για μεταλλευτικές έρευνες αναμένεται να έχει πολλές συνέχειες, καθώς μιλάμε για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα».