Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Χιλιάδες νεκρά ψάρια στην λίμνη Ισμαρίδα


 Πρωτοφανής η ποσότητα των νεκρών ψαριών.

 Περίπου 10 τόνοι υπολογίζονται τα νεκρά ψάρια που εντοπίστηκαν στη λίμνη Ισμαρίδα από μέλη του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και συνεργάτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, που πραγματοποιούν εργασίες λήψεις δειγμάτων υδάτων στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

 

«Η έκταση του φαινομένου είναι μοναδική. Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο εντοπίζαμε ποσότητες νεκρών ψαριών στη λίμνη, φέτος είναι η πρώτη φορά που αντικρίζουμε τόση μεγάλη ποσότητα» ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Μάνος Κουτράκης.

Στελέχη πάντως του Φορέα έχουν προχωρήσει σε λήψη μετρήσεων της ποιότητας των υδάτων και, συγκεκριμένα, της ποσότητας διαλυμένου οξυγόνου στο νερό σε διάφορα σημεία της λίμνης, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι επικρατούν συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τόσο στο εσοδευτικό στόμιο της λίμνης όσο και σε σημείο βόρεια αυτού.

 
«Αποκλείσαμε κατ' αρχάς να οφείλεται το φαινόμενο σε παράνομη αλιεία με χρήση δυναμίτη και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος των ψαριών οφείλεται σε ανοξικές συνθήκες που αναπτύχθηκαν στην λίμνη, δηλαδή, για άγνωστο λόγο, το νερό δεν έχει οξυγόνο» εξηγεί ο κ. Κουτράκης.


Στην περιοχή μετέβη και κλιμάκιο αποτελούμενο από υπηρεσίες της Π.Ε. Ροδόπης και μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Μαρωνείας, που διαπίστωσαν την ύπαρξη χιλιάδων νεκρών ψαριών, τόσο στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις όσο και σε όλες τις όχθες των καναλιών και των ακτών της λίμνης.

«Τα νεκρά ψάρια είναι κυρίως κέφαλοι και ελάχιστα χέλια και πεταλούδες. Το σημαντικό, όμως, είναι να μην χάσουμε ενδημικά είδη όπως η γελάρτζα (Alburnus vistonicus), γι’ αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα στην απομάκρυνση όλων των νεκρών ψαριών, τα οποία σαπίζοντας μέσα στο νερό απορροφούν όλο το οξυγόνο» ανέφερε ο κ. Κουτράκης.


Ο Φορέας Διαχείρισης έχει προχωρήσει ήδη στην αποστολή σχετικού εγγράφου προς τις αρμόδιες αρχές για τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων καθώς τίθεται σε κίνδυνο η ιχθυοπανίδα της λίμνης και το σύνολο του οικοσυστήματος. Παράλληλα, λόγω της αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών, τα οποία συγκεντρώνονται εξαιτίας της κίνησης των νερών στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, προκύπτουν και ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας.