Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Κωστής Σιμιτσής: «Όχι σε αυτοματοποιημένες συγκλίσεις»



Για αλλαγή στον δημοτικό κώδικα, με ζητούμενο όμως τις συνεργασίες έκανε λόγο χθες ο Κ. Σιμιτσής – Καλύτερη ενημέρωση των παρατάξεων ζήτησε ο δήμαρχος Καβάλας, απαντώντας έμμεσα στον Α. Βέρρο

Την καλύτερη ενημέρωση όλων των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων ζήτησε με χθεσινές δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, απαντώντας ουσιαστικά με έναν πιο
«λάιτ» τόνο στην ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε προς το πρόσωπό του στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης (5/9) ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης Πολιτών», Άρης Βέρρος.
Επίσης, ο κ. Σιμιτσής ανέφερε ότι το γραφείο του είναι ανοιχτό προς όλους, ώστε να γνωρίζουν καλά τα προβλήματα της πόλης, ενώ μίλησε και για τις φήμες περί εισαγωγής νέου εκλογικού νόμου και σαρωτικές αλλαγές στην εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.


Παίρνοντας το ερέθισμα από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πότε θα αρχίσει να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, μια και ο ίδιος έχει αρχίσει να δέχεται κριτική από τις άλλες παρατάξεις, ο κ. Σιμιτσής ανέφερε ότι «κάθε μέρα κάνω την αυτοκριτική μου και αυτό είναι δημόσια γνωστό. Το ίδιο ζητώ από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Να κάνουν κριτική, ώστε να μας βοηθήσουν να βελτιωνόμαστε, όχι όμως με σκοπιμότητα ενόψει των εκλογών. Το σημαντικό είναι να πάει καλά η πόλη και όχι ο καθένας προσωπικά ως αυτοδιοικητικός παράγοντας. Για να μπορέσει να κάνει κανείς αξιόπιστη κριτική, θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για όλα τα θέματα και ανά πάσα στιγμή καλώ τους συναδέλφους μου να έρχονται στο γραφείο μου, να γνωρίζουν τα θέματα, τα οποία θεωρώ ότι δεν τα κρατάω κρυφά».
Η επόμενη προεκλογική περίοδος θα είναι διαφορετική από κάθε προηγούμενη, με τον κ. Σιμιτσή να απαντά πως «τα θέματα που απασχολούν πάντα τα έβαζα σε μια άλλη βάση. Ποτέ δεν καυγαδίζω με τον οποιοδήποτε. Ασχέτως, αν εσείς οι δημοσιογράφοι τη μια κουβέντα την κάνατε… εκατό. Ουδείς είναι αναμάρτητος και όλοι κρινόμαστε».
Όσο για τις σκέψεις της κυβέρνησης για αλλαγή στον εκλογικό νόμο από τις προσεχείς –κιόλας- περιφερειακές-δημοτικές εκλογές και τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια για δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ο Κ. Σιμιτσής ξεκαθάρισε ότι «πάλι θα υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι. Κάποιοι θα δηλώσουν υπεύθυνα ότι συντάσσονται με τους υποψήφιους δημάρχους και θα υπάρχει ένας αριθμός που θα προσδένεται στο άρμα του επικεφαλής. Όπως ανακοινώθηκαν αυτές οι σκέψεις από τον κ. Μιχελάκη, προφανώς και δε με ικανοποιούν. Είναι εποχή συγκλίσεων και συνεργασιών, όμως δεν μπορούν να γίνουν με αυτοματοποιημένους, μηχανιστικούς τρόπους. Καλό θα είναι οι συνεργασίες να προκύπτουν μέσα από συμφωνίες και από τις ανάγκες που έχει ή ίδια η κοινωνία. Περίπου, όπως η συγκυβέρνηση που υπάρχει στη χώρα και δεν προήλθε πριν από τις εκλογές, αλλά μετά, σε μια βάση συμφωνίας αρχών. Αυτό πρέπει να γίνει και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Να αλλάξει ο δημοτικός κώδικας, δηλαδή η διαδικασία και ο τρόπος διοίκησης των δήμων. Θα το πω με ένα παράδειγμα. Σήμερα, απαγορεύεται ένας αντιδήμαρχος να ανήκει σε άλλη παράταξη, από αυτή που έχει την διοίκηση. Αυτό πρέπει να αλλάξει, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε συνεργασίες και συμφωνίες στο μέλλον».