Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΤΗΝΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ: Με 40 ευρώ «καθαρίζεις»


«Καλύτερες οι τιμές στα καταστήματά μας από οπουδήποτε», αναφέρει ο πρόεδρος των βιβλιοχαρτοπωλών Δ. Χαδόλιας

 
Ξεκινάει δειλά-δειλά η κίνηση στα βιβλιοπωλεία - χαρτοπωλεία της Καβάλας για την αγορά των σχολικών ειδών. Η οικονομική κρίση και μαζί η πίεση που αυτή ασκεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό, δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστες τις δαπάνες των οικογενειών για τα σχολικά είδη, που θα χρειαστούν τα παιδιά τους, παρότι οι τιμές είναι γενικά σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι.

Πολλοί είναι οι γονείς που αγοράζουν πλέον μόνο τ’ απαραίτητα και όσα είναι απολύτως αναγκαία σε πρώτη φάση για τα παιδιά τους.

Οι γονείς θα κληθούν να δαπανήσουν σίγουρα λιγότερα από 100 ευρώ, κόστος που κυμαίνονταν έως το 2009-10 οι αγορές των σχολικών ειδών, μετά το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού.

Οι Καβαλιώτες επαγγελματίες συνεχίζουν να κρατούν χαμηλά τον πήχη των εξόδων για τις οικογένειες, ενώ βγήκαν και στην αντεπίθεση, απαντώντας με δικό τους διαφημιστικό σποτ σε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων, που διατηρεί υποκατάστημα στην Π.Ε. Καβάλας. 

 
Οι τιμές στα περσινά επίπεδα

Ο πρόεδρος του σωματείου Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών, Δημήτρης Χαδόλιας, ρωτήθηκε από το «Χ», τονίζοντας ότι «οι τιμές σε ό,τι αφορά τις τσάντες παραμένουν στα περυσινά επίπεδα, ενώ σταθερές ή ακόμη και χαμηλότερες παραμένουν οι τιμές και στα υπόλοιπα σχολικά είδη, όπως τα τετράδια, οι γόμες, τα στυλό, τα μολύβια και οι κασετίνες. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία οι τιμές μας είναι πολύ καλύτερες από σούπερ μάρκετ και σε αλυσίδες, ενώ έχουμε φτιάξει και ένα σποτ ως απάντηση στα “φτηνά σχολικά”, όπως διατείνεται γνωστή αλυσίδα, που μάλλον είναι μια λαίλαπα ληστών. Αυτό πρέπει να το καταλάβει κάποια στιγμή ο Καβαλιώτης, ότι δεν είναι όλοι ίσοι κι όμοιοι»

Σε ερώτηση για το αν οι Καβαλιώτες καταναλωτές προτιμούν τα βιβλιοχαρτοπωλεία της πόλης για τις αγορές τους έναντι άλλων αλυσίδων ή σούπερ μάρκετ, ο κ. Χαδόλιας σημείωσε ότι «δυστυχώς, οι συμπολίτες μας δεν είναι τόσο τοπικιστές όσο η Δράμα ή οι Σέρρες. Ιστορικά αν το δείτε, είμαστε σε μια πόλη που βοηθάμε τα πολυκαταστήματα, νομίζοντας ότι θα κερδίσουμε, κάτι που τελικά δε γίνεται».

Η κίνηση για αγορά σχολικών ειδών είναι σταθερή, ωστόσο ο κ. Χαδόλιας είναι αισιόδοξος ότι θα ανέβει τις επόμενες μέρες, με τα συμπεράσματα να βγαίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μικρές οι απαιτήσεις των εκπαιδευτικών

Όσο για το κόστος, με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός τη φετινή σεζόν, ο πρόεδρος των Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών σημείωσε πως είναι θέμα βαλαντίου.

«Όσον αφορά τη λίστα, είναι θέμα εκπαιδευτικών. Από πέρυσι και οι δάσκαλοι έχουν αντιληφθεί τις δυσκολίες στα οικονομικά, οι λίστες είναι λογικές. Για ένα παιδί πρώτης τάξης δημοτικού όλα τα σχολικά είδη μπορούν να φτάσουν τα 20 ευρώ. Όσο για τις τσάντες, υπάρχουν αυτές που κοστίζουν από 10 ευρώ και μπορεί να φτάσουν έως τα 50€. Συνολικά, το κόστος για μια οικογένεια για όλα τα απαραίτητα είδη, μαζί με την τσάντα ξεκινά από τα 40 ευρώ».

Για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα έξοδα είναι χαμηλότερα.

Αναφορικά με την αγοραστική κίνηση στα βιβλιοχαρτοπωλεία τα τελευταία τρία χρόνια και με την κρίση να βαθαίνει, ο κ. Χαδόλιας ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή ολοένα και χειροτερεύει, με το βιβλίο να γίνεται πρακτικά είδος πολυτελείας και τη γενικότερη μείωση να φτάνει στο 50%.Όσο για την αγορά του βιβλίου, αυτή έχει μειωθεί κατά 70%.

Σε ικανοποιητικές τιμές κινούνται και πάλι τη φετινή περίοδο τα βοηθήματα και τα «λυσάρια», οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 7-20 ευρώ. Τα πλέον δαπανηρά βιβλία ωστόσο είναι τα βιβλία για τις ξένες γλώσσες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 20 έως 25 ευρώ.