Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Πρωταγωνίστησε η φωτιά στα Χίλια


Επίσης και  ο TAP απασχόλησαν την χτεσινή συνεδρίαση


Δύο ήταν τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν την χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, την πρώτη για την χειμερινή περίοδο 2013-2014. Το ένα από αυτά ήταν, όπως αναμενόταν, η μεγάλη φωτιά στην συνοικία των Χιλίων και τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από αυτήν, ενώ το άλλο ήταν ο αγωγός TAP και τα προβλήματα που προκύπτουν από την παρούσα χάραξη.

Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για τους πληγέντες

Ξεκινώντας την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (την οποία παρακολούθησαν κάτοικοι της συνοικίας των Χιλίων και μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Βύρωνα), ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής έκανε μια σύντομη ενημέρωση των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν το ΤΕΕ ΑΜ και οι ξυλουργοί, οι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί για την μελέτη της στατικότητας των κτιρίων που κάηκαν και την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ τόνισε ότι ο δήμος θα αναλάβει την αγορά των υλικών για αυτές τις εργασίες. Ο Κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε, επίσης, στην έκκλησή του προς τους εμπόρους της Καβάλας για την παροχή οικοσκευών για τα σπίτια των παθόντων, ενώ ευχαρίστησε όλους όσους προσφέρθηκαν άμεσα για να παράσχουν κάθε είδους βοήθεια (όπως ξενοδόχοι που προσέφεραν δωμάτια για διαμονή). Τέλος ο κ. Σιμιτσής απηύθυνε μήνυμα προς όλους τους Καβαλιώτες να συμπαρασταθούν στους πληγέντες με όλες τους τις δυνάμεις, δεδομένου ότι οι ένοικοι –όπως τόνισε- έφυγαν από τα σπίτια τους μονάχα με τα ρούχα που φορούσαν.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε το μέλος της Λαϊκής Επιτροπής Βύρωνα Βασίλης Κοζικόπουλος, ο οποίος αφού εξήρε όλους όσους έχουν προστρέξει για την ανακούφιση των πληγέντων -και ιδίως των απλών Καβαλιωτών- επεσήμανε ότι θα πρέπει τα λόγια να γίνουν πράξεις, ενώ πρότεινε την καταβολή ειδικού επιδόματος στους ένοικους και ανήγγειλε την διεξαγωγή εράνου από την Λαϊκή Επιτροπή. Στο θέμα αυτό ο κ. Σιμιτσής απάντησε ότι οι έρανοι θα πρέπει να είναι νόμιμοι, ενώ επεσήμανε ότι κάθε καταβολή επιδόματος θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβαν οι κ. Βέρρος, Ζαχαριάδης, Στέλλα Παπαδοπούλου και Κιοσσές, οι οποίοι τάχτηκαν υπέρ των πρωτοβουλιών Σιμιτσή, με τον κ. Ζαχαριάδη να προτείνει επιπλέον την διαγραφή των οφειλόμενων λογαριασμών και την προσπάθεια για την ρύθμιση των δανείων των πληγέντων. Συγκίνηση και χειροκροτήματα από τους παριστάμενους προκάλεσε, ωστόσο, η παρέμβαση του Λάζαρου Παπαδόπουλου (ενός από τους πληγέντες από την φωτιά), ο οποίος τόνισε ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να δοθεί η κατάλληλη βοήθεια για την ανακατασκευή των σπιτιών.

 

Αναβολή μέχρι νεοτέρας στην συζήτηση για τον TAP

 

Αμέσως μετά, και πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τα προ ημερησίας διατάξεως θέματα, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης, ο οποίος θέλησε να θέσει επί τάπητος το ζήτημα του αγωγού TAP και των συνεπειών του για την τοπική κοινωνία. Ο κ. Καλπακίδης, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος  στην κατασκευή του αγωγού, επεσήμανε τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την προτεινόμενη χάραξη, όπως η καταστροφή της περιοχής των Τεναγών, η μείωση της καλλιεργήσιμης γης (μιας και το 80% της όδευσης περνάει από χωράφια) και τα προβλήματα που προκύπτουν από την σαθρότητα του εδάφους και την ύπαρξη της τύρφης. Τέλος ο κ. Καλπακίδης τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο και τους αγρότες δεν είναι τίποτα άλλο από την αλλαγή της χάραξης.

Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκαν πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι (όπως οι κ. Βαγγέλης Παππάς, Ιωαννίδης, Ζαχαριάδης, Στέλλα Παπαδοπούλου και Τσοχαταρίδης), ωστόσο η θέση τους ήταν κοινή: η μη ενημέρωση για τον TAP από την κατασκευάστρια εταιρεία, τα ελάχιστα οφέλη που θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες από την διέλευση του αγωγού και η ανάγκη για την αλλαγή της χάραξης, για τους λόγους που ανέφερε ο κ. Καλπακίδης (με τον κ. Βέρρο να προσθέτει και τις πιθανές επιπτώσεις στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την τουριστική του προβολή). Ο κ. Σιμιτσής τόνισε, απαντώντας, ότι το θέμα χρήζει λεπτομερέστερης συζήτησης, ενώ έκανε λόγο και για την πολυπλοκότητα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του TAP, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “την διάβασα και δεν κατάλαβα που βρίσκεται το Πολύστυλο”.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του δημάρχου Καβάλας ότι “ Ίσως να χρειαστεί και να κλείσουμε δρόμους . Είναι κάτι που δεν το έχουμε συνηθίσει ως Καβαλιώτες αλλά ίσως χρειαστεί και να γίνει”.