Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Εκλογή δημάρχου από τον πρώτο γύρο με 42%


Εκλογές με μόνο δύο ψηφοδέλτια για όλους τους συνδυασμούς και με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων

 

 

 

Οι δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν το πρώτο κρας τεστ της κυβέρνησης σε εκλογικό αγώνα, με το σύστημα των εκλογών να είναι σε διαδικασία αλλαγής, αφού σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από το Υπουργείο Εσωτερικών η εκλογή δημάρχων και συμβούλων δε θα γίνει με τον γνωστό μέχρι τώρα τρόπο.

 

Σε δύο ψηφοδέλτια όλοι οι υποψήφιοι

 

Οι αλλαγές, μάλιστα, θα έχουν άμεση ισχύ, δηλαδή στις αμέσως επόμενες εκλογές του Μαΐου. Με ρύθμιση της κυβέρνησης δε θα υπάρχουν πολλά ψηφοδέλτια, αλλά μόνο δύο για όλους τους συνδυασμούς.

Το ένα θα περιλαμβάνει όλους τους υποψήφιους δημάρχους και το άλλο όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Και στις δύο περιπτώσεις τα ονόματα θα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά.

 

Με 42% δήμαρχος από τον πρώτο γύρο

 

Για να εκλεγεί κάποιος υποψήφιος δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, του αρκεί να συγκεντρώσει το 42% των ψήφων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο πρώτοι σε προτιμήσεις θα πηγαίνουν σε δεύτερο γύρο. Αντιθέτως, οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Οι αλλαγές αυτές συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση Σαμαρά – Μιχελάκη με κύριο στόχο, όπως διαμηνύει το Μαξίμου, να απεγκλωβιστούν οι δημοτικές εκλογές από τον εναγκαλισμό των κομμάτων.

 
 
 

Κ. Σιμιτσής: «Το 42%, όποτε χρησιμοποιήθηκε, δεν ήταν πετυχημένο»

 

Αναφορικά με αυτό το ζήτημα, ο δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σιμιτσής, έχοντας και την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ, σχολίασε αυτή τη φημολογία περί της αλλαγής στον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Είναι διάφορες φήμες που κατά καιρούς βγαίνουν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες ή με τις αλλαγές των υπουργών, οι οποίοι στο σύνολό τους θέλουν να κάνουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Τίποτα, πάντως, δε θα περάσει αν δεν προηγηθεί διαβούλευση και να έχει την έγκριση από την ΚΕΔΕ. Οι όποιες αλλαγές πρέπει να ανταποκρίνονται με τα “θέλω” της κοινωνίας. Επίσης, πρέπει να διαφυλάττουμε τον θεσμό του δημάρχου και των αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Όσο για το αν το 42% είναι ένα δίκαιο ποσοστό για την εκλογή δημάρχου, ο κ. Σιμιτσής απάντησε: «Υπάρχουν διάφορα εκλογικά συστήματα ανά τον κόσμο. Στη χώρα μας η παράδοση έχει να κάνει με την απόλυτη πλειοψηφία. Επίσης, ένας δήμαρχος πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατόν απήχηση στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι το 42% δεν ήταν πετυχημένο όσο λειτούργησε και δεν αποκλείεται να μπούμε σε λογικές πλειοδοσίας, όταν ξεκινάει μια τέτοια συζήτηση για αλλαγή στα ποσοστά της εκλογής των δημάρχων».

Από χθες, ο δήμαρχος βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος στην εκδήλωση για την 39η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ σήμερα το πρωί θα παραβρεθεί στην ημερίδα που διοργανώνει η ΕΕΤΑΑ, με θέμα την αξιολόγηση των δήμων και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.