Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Για το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων: Τονωτική ένεση από τα ΚΑΠΗ


Εγκρίθηκε το Φ.Ε.Κ. για 300 δικαιούχους των Κ.Α.Π.Η., που θα μπορούν να ακολουθήσουν τα προγράμματα του πηλοθεραπευτηρίου από 21/9-31/10 – Μείωση 12% στα εισιτήρια ελέω μη συνταγογράφησης λούσεων

 

Εγκρίθηκε το Φ.Ε.Κ., σύμφωνα με το οποίο 300 δικαιούχοι από τα Κ.Α.Π.Η. όλης της χώρας θα μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα του πηλοθεραπευτηρίου με 10 λούσεις ο καθένας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Οκτωβρίου.

Ο κ. Σχοινάκης χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ως μια πολύ σημαντική επιτυχία του πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων, αφού είναι η πρώτη φορά που μπαίνει σε αντίστοιχο πρόγραμμα και με αυτή την ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας θα μπορέσει να εξορθολογιστεί η μείωση των εισιτηρίων από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, η οποία αγγίζει το 12%.

 

 

Ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» ανέφερε στο «Χ» ότι μέχρι τις 31/8/2012 είχαν κοπεί 25.500 εισιτήρια, ενώ για το αντίστοιχο φετινό διάστημα τα εισιτήρια είναι 23.000.

«Παρόλα αυτά, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, αφού σε αντίστοιχες ιαματικές πηγές της Ελλάδας η μείωση φτάνει το 80%, ακόμη και το 90%. Η καλή δουλειά, οι αυξημένες παροχές και η καλή συνεργασία της “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑΣ” και του πηλοθεραπευτηρίου μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα συνεχίσουμε σε υψηλό επίπεδο μέχρι το τέλος της λουτρικής περιόδου. Ένα σημαντικό μειονέκτημα για τη φετινή χρονιά προέκυψε από τη μη συνταγογράφηση των ταμείων προς τους δικαιούχους για λούσεις, όπως έγινε πέρυσι. Η πτώση αυτή φτάνει το 80%, σε σχέση με τις περυσινές συνταγογραφήσεις. Πιστεύουμε ότι με αυτό το πρόγραμμα από το Υπ. Εργασίας θα εξορθολογήσουμε στο τέλος και θα καλύψουμε τη διαφορά του -12%», ενώ ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο για τον Στ. Σχοινάκη στον φετινό προγραμματισμό ήταν η λειτουργία του μεταβυζαντινού λουτρού, η οποία έχει μεγάλη αποδοχή από τους επισκέπτες.

 

 

 

Επενδύσεις για νέες υπηρεσίες

 

 

Ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» συμπλήρωσε πως ο στρατηγικός σχεδιασμός συνεχίζεται από την πρώτη στιγμή ανάληψης του πηλοθεραπευτηρίου, με ανάπλαση του χώρου, ενώ θα πραγματοποιηθούν νέες γεωτρήσεις για να εξασφαλίσουν τον πόρο, δηλαδή το νερό, που έχει και ιαματική θεραπεία, αλλά θα προσθέσουν και ποσιθεραπεία, ενώ νέες γεωτρήσεις πρόκειται να γίνουν για τη διασφάλιση του ιαματικού πηλού. Στις επόμενες ενέργειες κατατάσσονται και προγράμματα για ατομικές θεραπείες στους χώρους του πηλοθεραπευτηρίου.

Όσο για το αν υπάρχει σχεδιασμός για την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας, ο κ. Σχοινάκης σημείωσε ότι παρόλο που υπάρχουν μελέτες, οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι εκτός του αναπτυξιακού νόμου κι ως εκ τούτου, οι δήμοι από μόνοι τους δεν μπορούν να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη επένδυση, παρά μόνο μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος κάποιου επενδυτή.

Αναφορικά με τη χώρα προέλευσης των επισκεπτών στο πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, ο κ. Σχοινάκης δήλωσε ότι αυτοί προέρχονται τόσο από την Ελλάδα όσο και από διάφορες άλλες χώρες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη από φέτος μια στενή συνεργασία με τον σύνδεσμο ξενοδόχων Καβάλας, οι οποίοι προτείνουν τον χώρο στους διαμένοντες στις μονάδες τους.

Μεγάλο στοίχημα και επιπλέον όπλο για την επόμενη χρονιά, όπως τονίζει ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», θα είναι η ένταξη της λουτροθεραπείας από το Υπουργείο Υγείας στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που θα ανοίξει την πρόσβαση σε μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς είτε του εσωτερικού είτε του εξωτερικού.

Όσο για το αν θα μπορέσει κάποια στιγμή το πηλοθεραπευτήριο να λειτουργήσει για 12 μήνες τον χρόνο, όπως συμβαίνει με άλλες μονάδες υγείας και ευεξίας (π.χ. Άγκιστρο Σερρών), ο κ. Σχοινάκης απάντησε ότι θα απαιτούνται ένα σοβαρό πλάνο, σε βάθος χρόνου, χρήμα και ενδεχομένως ένας επενδυτής, επισημαίνοντας δε πως «όταν έγινε το συνέδριο ιαματικών πηγών στη Λυδία, όλοι αναγνώρισαν τις σημερινές πολύ καλές παροχές του πηλοθεραπευτηρίου, το οποίο χαρακτήρισαν ως το πιο ποιοτικό σε όλη την Ελλάδα»
 
Δημήτρης Μπουντάς